De gymzaal. Alle kinderen staan op een rij. Drie mogen de groepjes kiezen. Eén voor één mag er eentje aansluiten. De spanning stijgt. Wie kiest er wie? Wie blijft als laatste over? En bij welk groepje wil ik zelf eigenlijk het liefst?

Als kind vond ik het groepsgebeuren al interessant. Vaak hoorde ik bij de laatste paar gekozen kinderen. Ik kan me de opluchting nog goed herinneren wanneer ik nét niet de allerlaatste was. En toch: ik begreep het ook nooit zo goed. Wat maakte dat de één als eerste en de ander als laatste kwam? Toen al voelde ik: dit heeft niet zo veel met mij als persoon te maken.

En later merkte ik het ook. In de ene groep als een vis in het water. In de ander wat timide.

Gaandeweg de jaren ben ik me meer en meer gaan verdiepen in groepsdynamica. Hoe ontstaat groepsveiligheid? Hoe kan je de groepsvorming beïnvloeden? En zo is mijn specialisme in de afgelopen jaren ontwikkeld.

Tijdens mijn werk als leidinggevende, projectleider en consultant heb ik teams zien struggelen met het samenwerken. En juist die struggles hebben mij gedreven in mijn zoektocht om ze te versterken. De nodige opleidingen op gebied van psychologie, communicatie en teamcoaching volgden.

En op een gegeven moment wist ik; nu is het moment daar. Het begeleiden van groepen is waar mijn passie ligt. En ik weet: je passie doe je niet erbij, daar moet je voor gaan!

En zo ben ik uiteindelijk gestart met Enso Ontwikkeling. Vanuit mijn rol als teamcoach en trainer help ik groepen in de samenwerking ontwikkelen tot een high performing team.

Enso Ontwikkeling

Ieder mens is uniek. En vanuit die uniciteit denken en handelen we. Iedereen heeft vanuit zijn verleden ervaringen opgedaan die tekenend zijn voor hoe we in elkaar zitten. Vanuit die bril kijken we ook naar anderen. Echter, juist dat maakt dat we elkaar vaak niet goed begrijpen. We handelen vanuit aannames met alle gevolgen van dien.

Er ontstaan zo belemmerende patronen die het team weerhouden van het maken van échte impact.

Ik neem je mee in de wereld van de groepsdynamica. We creëren samen een plek om te leren, te groeien en het beste uit jezelf en je team te halen. Een plek waar je even een stapje terug kunt doen.

Reflecteren en jezelf verwonderen. Echt in gesprek gaan met elkaar. Weg van de hectiek van alledag en in alle rust de boel overzien. Een plek van rust, sereniteit, waar de tijd even stil lijkt te staan. Een plek waar je thuis komt en even helemaal jezelf mag zijn. Met Enso begint jullie reis naar groei.

Het Enso teken komt van oorsprong uit de oosterse spiritualiteit. Het teken staat symbool voor het omarmen van imperfectie, het accepteren van dat wat er is. Het gaat over de verbinding met jezelf en al het andere en vanuit daar streven naar continue ontwikkeling. Dat is waar ik met Enso voor sta.

In een teamtraject wordt dat wat niet gezegd wordt bespreekbaar gemaakt. Laagdrempelig en veilig. Je hebt zelf invloed op het resultaat, je wordt eigenaar van je eigen coachtraject. We maken gebruik van verschillende modellen uit de wereld van de groepsdynamica. Denk bijvoorbeeld aan de Lencioni piramide of Transactionele analyse.

Uiteindelijk ben je dus beter in staat om SAMEN de resultaten te behalen die nodig zijn, je vergroot je impact op klanttevredenheid en omzet. Je bent in staat om méér werk te verzetten met hetzelfde aantal mensen. Je vergroot het werkplezier waardoor ziekteverzuim en verloop lager worden.