“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!” is echt mijn motto geweest de afgelopen 2 maanden. Het broeide al langer, de ideeën om mijn eigen bedrijf te starten. Maar hoe nou te beginnen? Ik wist het niet. En eigenlijk nog steeds niet, maar iedere dag, iedere week heb ik mijzelf kleine doelen gesteld. En zo staat nu, na een kleine 2 maanden de basis van Enso Ontwikkeling.
Een van de onderwerpen waar ik echt over heb lopen stoeien is de naam en het logo. Waar gaat het nou echt over? Is de eerste vraag die ik mezelf gesteld heb. Voor mij gaat het over verbinden, vanuit verbinding met jezelf in contact komen met elkaar. Vanuit die basis samen groeier naar een groter en sterker geheel.
Die eigenschappen vond ik in het Enso teken en de Tree of Life. Vandaar dat beide in de naam en het logo verwerkt zijn. Het leek me leuk om in de eerste blog jullie een inkijkje te geven in de achtergrond van beide symbolen.

 

 

Over het Enso teken


Enso wordt ook wel de zen cirkel genoemd. Het symbool komt uit de Oosterse spiritualiteit en symboliseert kracht en de schoonheid van imperfectie.
Het tekenen van een Enso maakt deel uit van een boeddhistische meditatiebeoefening die erop gericht is het lichaam te laten creëren door de geest tot rust te brengen. Het tekenen van de Enso (in één penseelstreek) symboliseert een moment waarop het lichaam en de geest vrij zijn om simpelweg te creëren. Een open cirkel geeft uitdrukking aan beweging en ontwikkeling.
De spirituele betekenis van Enso draait om verbinding, het loslaten van verwachtingen en de schoonheid van imperfectie. Het accepteren van dat wat er is op dat moment. Het wordt ook wel de cirkel van samenhang en samenzijn genoemd. Het gaat om ‘volledig’ zijn, maar toch ruimte laten. En om verlichting en vrij zijn.

 

Over de tree of life
De tree of life, ofwel de levensboom, staat symbool voor wijsheid, bescherming, kracht, overvloed, schoonheid, en verlossing. Ook is de levensboom een symbool voor het leven zelf. De boom symboliseert groei, kracht, persoonlijke ontwikkeling en karakter.
De boom staat voor de cyclus van het leven en de onsterfelijkheid. In het voorjaar ontstaat nieuw blad, en in het najaar vallen de bladeren voordat de winter de sapstroom in de boom bijna stopt. Ondanks deze ogenschijnlijke dood loopt de boom in het voorjaar weer uit. En elk jaar groeit de boom verder, van klein sprietje tot uiteindelijk een grote woudreus. Zo is de boom symbool voor groei, kracht en persoonlijke ontwikkeling, voor balans, met stevige wortels naar het verleden en groei naar de toekomst met al haar mogelijkheden.