Waarom is het besteden van tijd en aandacht aan de ontwikkeling van een team nou zo belangrijk?

Ik neem jullie mee naar een aantal jaren terug. Naar de tijd waarin een wijs iemand mij vertelde over de trust formule. Deze formule maakt eigenlijk heel simpel duidelijk waarom het werken aan je team belangrijk is. Én in welke verhouding ongeveer.

Komt ie:
Vertrouwen =

(Intimiteit x Geloofwaardigheid) / Risico

Hoe groter de job is die je samen te doen hebt, ofwel, hoe groter het risico op spreekwoordelijk óf daadwerkelijk ‘falen’ is. Hoe meer je hebt te investeren in de relatie.

Ben je echt afhankelijk van elkaar om je doelen te halen? Dan is het goed om naast het inhoudelijke werk óók te werken aan het beter leren kennen van elkaar zodat het vertrouwen sterker wordt.

Intimiteit gaat vooral over de persoonlijke relatie. De tijd maar vooral aandacht die je investeert om je naaste collega beter te leren kennen, de praatjes bij de koffieautomaat, oprechte interesse in een weekend, dat soort dingen.
Geloofwaardigheid gaat dan weer vooral over het nakomen van afspraken en beloftes. Zodat je van elkaar weet wat je aan elkaar hebt, en wanneer dus ook niet. Hoe helderder, hoe meer geloofwaardigheid.

Zo heb ik het de afgelopen jaren ook vaak zien gaan in teams. Waar ze zich afvroegen waarom het toch niet lukte om verbeteringen door te voeren stelde ik de vraag: hoe goed kennen jullie elkaar? In eerste instantie leidt die vraag tot wat verbaasde blikken. Vervolgens blijkt dan dat iedereen voor zich werkt, op zijn eigen eilandje. Op zijn eigen manier. En is het aan het eind van de dag gewoon klaar met het eigen werk, punt.
Tijd voor elkaar wordt nauwelijks gemaakt en de leider stuurt vooral op de inhoudelijke én individuele resultaten. Op zich niks mis mee, met die resultaten bouw je aan het bedrijf. Op basis van die resultaten lever je aan je klant. Echter, wil je het beter doen? Dan heb je elkaar nodig om te groeien. Op de inhoud van je werk en daarmee dus ook het groeien in de ontwikkeling als team.

Zo af en toe eens een dagje iets anders doen met elkaar, een dagje teambuilding, is al een mooi begin. Maar je hoeft er geen volle dagen uit te gaan om te werken aan het onderlinge vertrouwen. Het zit vaak óók in de kleine dingen als je de formule goed bekijkt. Sterker nog: het zit júist in die kleine dingen!
En het gaat om de verhoudingen: er zit maar 24 uur in een dag en een x aantal uur in je werkweek. Daarvan zal het grootste deel natuurlijk gewoon productief moeten zijn. Maar besteed je geen enkele tijd of aandacht aan de ontwikkeling van je team? Denk dan eens aan de trust formule!

Kan ik jou helpen bij het vergroten van het onderlinge vertrouwen? Wil jij werken aan de sociale veiligheid en de ontwikkeling van je team?