Soms krijg ik de vraag ‘Ate, leg eens uit, wat is nu het verschil tussen teamtraining of teamcoaching? Waar moet ik voor kiezen?’.

En ik snap de verwarring. Vandaar dat ik ervoor kies om in deze blog de overeenkomsten en verschillen tussen beide goed uit te leggen.

Intake

Een training of een coachtraject begint altijd met een intake. De intake draait om het doel dat jullie hebben. Wat willen jullie bereiken? En daarbij komt natuurlijk de onderliggende hulpvraag aan de orde. Waar loop je met je team tegen aan? Wat loopt er niet helemaal lekker, of waar zou je je in willen verdiepen zodat er groei ontstaat?
Na de intake kiezen we de best passende optie voor jullie team. Dat kan dus een training zijn, óf een coach traject. Óf zelfs een combinatie van beide.

Teamtraining

Een training bereid ik uitgebreid voor. Er komt een globaal dagprogramma waarbij we verschillende modellen, werkvormen en technieken de revue laten passeren. Allemaal in het teken van het doel.
Vaak zal het doel gaan rondom het verkrijgen van inzicht in ieders individuele aandeel en gedrag in de groep. Zodat jullie elkaar beter leren begrijpen en inzicht krijgen in hoe het anders kan. Zodat jullie uiteindelijk als groep ook daadwerkelijk beter gaan samenwerken en presteren.
‘Kan dat dan al na 1 dag?’ hoor ik je bijna denken. Soms wel en soms niet. Na 1 dag heb je in ieder geval inzichten verkregen om de samenwerking te verdiepen. Maar teamontwikkeling zal altijd aandacht nodig hebben. Het perfecte team bouw je niet in 1 dag, net zoiets als Rome. Je zal er gedurende lange tijd, met regelmaat, aandacht aan moeten besteden wil je de ontwikkeling door kunnen zetten.
Hoe? Aan het eind van de trainingsdag zal er altijd een moment ingebouwd zijn waarop we samen kijken naar hoe je het geleerde van die dag kunt integreren in jullie dagelijkse manier van samenwerken.

Teamcoaching

Het teamcoachtraject start meer open. We zullen samen in gesprek gaan over de onderwerpen die bij de intake naar voren zijn gekomen. Onderwerpen die gaan over jullie samenwerking. Bijvoorbeeld het communiceren, besluiten nemen, doelen stellen noem maar op. Al pratende komen we er samen achter waaróm het niet zo loopt zoals jullie zouden willen en zullen we de achterliggende, beperkende patronen doorbreken zodat jullie ander gedrag gaan hanteren om je doelen te halen. Dat geeft lucht! En uiteindelijk wordt het samenwerken steeds makkelijker, leuker én kom je in kortere tijd tot besluiten én resultaat. Win-win!
Tijdens het traject kunnen dezelfde modellen, werkvormen of technieken die ik gebruik tijdens de trainingen langs komen, maar dan vooral omdat op dat moment die werkvorm het best passend is om tot bepaalde inzichten te komen. Een coaching traject is dus minder vooraf geregisseerd, maar vooral een samenwerking die we samen vorm geven gedurende de sessies.
Doordat een coach traject altijd uit meerdere sessies zal bestaan kunnen we de beperkende patronen beter aanpakken dan tijdens een training. Hierdoor kunnen we ze ook écht doorbreken waardoor je uiteindelijk op de werkvloer een duurzamer resultaat kan behalen. We kunnen zeg maar nóg beter de relatie leggen tussen dat wat we tijdens de sessie doen en wat er op de werkvloer daadwerkelijk speelt en dus kan ontwikkelen.

Voor mij is er geen betere van de 2. Het zijn beide vormen die kunnen passen bij een team op een bepaald moment in de teamontwikkeling. Beide zijn vormen die helemaal oké kunnen zijn, afhankelijk van wat je wilt bereiken én hoeveel tijd je kunt en wilt investeren.