We kennen het allemaal: doelen die van bovenaf worden opgelegd en waar je als team weinig invloed op hebt. Dat kan het draagvlak binnen het team negatief beïnvloeden. Het maakt dat je braaf doet wat je moet doen. Maar het kan lastig zijn om verbeter ideeën aan te dragen. Of collega’s ergens mee te helpen. Hoe kan je als team deze doelen niet alleen omarmen, maar er ook écht mee aan de slag gaan?

 

Het team maakt een verschil

Ondanks dat doelen vaak van hogerhand zijn opgelegd kan het helpend zijn om er toch als team mee aan de slag te gaan. Wat betekenen die doelen nou voor jullie praktijk? Wat heb je dan te doen. Of juist te laten. En hoe kan je elkaar als team dan versterken?

Het samen aanpakken van gestelde doelen kan een team naar nieuwe hoogten brengen.

Neem de opgelegde doelen niet zomaar voor lief. Maar kijk er samen naar. Geef er je eigen draai aan.

Hoe kan je samen doelen formuleren die niet alleen aansluiten bij de organisatie, maar ook écht resoneren binnen het team?

 

Het team aan zet!

  1. Brainstormsessie: Plan aan het begin van het jaar een jaarplansessie waarin het team vrijuit kan brainstormen over de opgelegde doelen. Betrek iedereen bij het definiëren van jullie eigen versie van de doelen en maak gebruik van diverse perspectieven.
  2. Evaluatiemomenten inbouwen: Plan regelmatig evaluatiemomenten om de voortgang te bespreken. Zijn de doelen nog relevant? Moeten er aanpassingen worden gemaakt? Wat is er voor nodig om op koers te blijven?
  3. Communicatieplan opstellen: Werk samen aan een duidelijk communicatieplan. Hoe worden doelen gecommuniceerd binnen het team? Wie hoort bij welk overleg? En wie moet er op de hoogte gehouden worden? Transparante communicatie zorgt voor begrip en betrokkenheid.

 

Fun maakt impact

Niemand zit te wachten op droge doelen met alleen maar data. We willen er iets bij voelen voor dat we er ook écht mee aan de slag kunnen. Begin met de hoogover vraag: Waar willen we staan aan het eind van het jaar? Hoe ziet dat er uit? Wat doen we dan? Wat zeggen we dan? Hoe voelen we ons? Natuurlijk houden we dit wel in lijn met de organisatiedoelstellingen.

Maak het creatief en gebruik bijvoorbeeld een mindmap, of het starfish model. Maak gebruik van de ruimte. Laat het team werken met flip-over vellen aan de muur. Met stiften, sticky-notes. Maak er een kleurrijk en gezellig geheel van. Zet een muziekje op en het creatieve deel van het brein gaat los. Hoe visueler hoe beter.

 

Van stip op de horizon naar praktisch plan van aanpak

Als de stip op de horizon staat is het tijd voor de praktijk. Wat betekent die stip dan precies? Wat heb je dan op welk moment te doen?

Oftewel: hang een tijdlijn aan de muur en breek het grote doel op in kleine stukken. Wat zijn dan de sub doelen. Maak deze SMART en verdeel de taken. Maak inzichtelijk wanneer er wat te doen is en check of het allemaal praktisch haalbaar is in de tijd.

Komen alle teamleden aan bod? Wat is er buiten het team nodig om de doelen te gaan halen?

 

Stilstaan = bewegen

Juist even de aandacht besteden aan de doelen aan het begin van het jaar maakt dat we er harder voor gaan lopen. Als je er een teamervaring van maakt zijn teamleden beter in staat het ook als een gezamenlijk doel te ervaren. Dat maakt het makkelijker om gedurende het jaar om hulp te vragen, of feedback te geven.

Op deze manier je jaar starten draagt ook bij aan de sociale veiligheid. Je zet letterlijk het team in beweging. Onbewust maakt het team de afspraak met elkaar ‘wij doen dit samen’. En juist dát maakt dat er beweging ontstaat. Ondanks dat je ze even ietsje langer stil laat staan.

 

Investeren kan je leren

Zie het gezamenlijk werken aan de teamdoelen niet als een last. Ja, het kost even tijd. Maar het is een investering. Die je makkie terugverdiend. Op termijn vergroot je namelijk ook het zelfsturend vermogen van je team. Door samen te werken, niet alleen aan de inhoud maar óók aan de vorm, vergroot je de sociale veiligheid. De basis voor het werken aan de aan de groepscompetenties die nodig zijn om uiteindelijk een zelfsturend team te creëren.